Denna blog är avsedd för diskussion om cruisingkatamaraner, både motor- och segelbåtar. Vi kommer förhoppningsvis att kunna erbjuda de Nordeuropeiska kunderna ett unikt katamaranprojekt som till stor del kommer att sätta helt nya normer för, säkerhet, fart och räckvidd för kommande långseglingar.
lördag 30 juli 2011
Bavaria 44 2003
- O B S - Då det gäller just detta exemplar så kommer hon att besiktas av kund i slutet av September. Med all sannolikhet kommer hon att säljas då. Denna annons tas dock bort efter 24 September vid köp eller så ligger hon kvar liksom annonsen.
Vi har fått in en fantastiskt fin Bavaria 44 från 2003. Har gått på charter i Grekland med kanske världen bästa charterbolag då det gäller service och underhåll. Båten har all utrustning såsom, Rullstor o Rullgenua. Radar, GPS/Plotter, SSB, Vind och fartinstrument, Livflotte i container, Värme, Septictank, Jolle med utbordare, mm. Tillgänglig i början av Oktober. Endast 685 000 SEK. OM man nu måste skaffa sig en enskrovsbåt så är detta ett oslagbart pris med tanke på kvalitet och utrustning. Maila ditt intresse
söndag 10 juli 2011
Katamaran eller enskrovsbåt?
Några år sedan fick jag ihop en text som uppskattats av endel och då speciellt seglare som förstått fördelarna med flerskrovsprincipen. För de som inte läst det så finns länken här...
http://www.degerstedt.com/wordpress/wp-content/uploads/2011/02/Katamaran-eller-enskrovsbåt.pdf
http://www.degerstedt.com/wordpress/wp-content/uploads/2011/02/Katamaran-eller-enskrovsbåt.pdf
Motorkatamaranen, enastående ekonomi och komfort
Våra seglande cruisingkatamaraner är förmodligen det snabbaste du kan hitta på havet och i realiteten slår de flesta motordrivna båtarna. Detta gäller i synnerhet motorbåtar avsedda för long-range cruising. Man använder sig normalt av enskrovsbåtar med oftast en maskin. Ett fruktansvärt tungdrivet skrov skall dras fram i deplacementkonfiguration. Farten är ofta mycket blygsam för att bränslet skall räcka förhoppningsvis ända fram och lite reserver kvar. I 6-8 knop är man till och med långsammare än enskrovssegelbåtar. Det rulla fruktansvärt och är generellt en mycket obekväm historia.
Snart får du möjlighet att beställa en båt genom oss som är drygt 40 fot lång. Utrymmen som en 50 fots Princess eller något större. Naturligtvis en motorkatamaran med flybridge. Dubbla 125hk dieslar. Aningens kraftigare än en större segelbåts hjälpmotor. Toppfart c:a 25 knop och en crusing speed på c:a 16-17 knop. Räckvidd över 1000 sjömil. Med undantag av högre säkerhet och naturligtvis större komfort så har vi en oslagbar bränsleekonomi. Runt en liter per sjömil. Det är 15-20% av en planande enskrovsbåt i motsvarande storlek. En ny BMW eller Volvo skulle med motsvarande siffror dra c:a 1 dl/mil. Det är inte bara enorma bränsleräkningar som sparas in utan även ett grönare båtliv och bättre samvete. Det är heller ingen hemlighet att man experimenterar just nu med kraftiga solpaneler i kombination med högeffektiva elmotorer och kraftiga batterier för att erhålla en helt bränslefri variant. Det är förmodligen bara en tidsfråga till vi har den första katamaranen med motordrift segla jorden runt för 0 sek i bränslekostnad. Detta kan bara ske med en katamaran så det kanske är bäst att vänja sig.
fredag 8 juli 2011
Katamaranens fördelar så förkrossande att en övergång snart sker...
FRAMTIDEN ÄR HÄR
Den katamarantyp vi med all sannolikhet kommer att tillverka i samband med ett Europeiskt kvalitetsvarv kommer att ha prestanda som i jämförelse kommer att likna skillnaden och övergången från propeller till jet inom trafikflyget, om inte ännu större.
BYGGET
Båtarna kommer samtliga att tillverkas i kompositmaterial med balsa end grain som distansmaterial och hela eller stora delar av inredningen i honeycombe distans och red cedar ädelträfaner. Vi räknar att en t.ex. Lagoon 500 har en vikt runt 17 000 kg medan vår 50 fotare kommer att vara c:a 10 ton lättare. Det är en hel del in en bransch där man räknar varje kilo och hekto.
Styrkan är fullständigt enastående och slår naturligtvis även här ut det mesta. Nyligen låg en 11.5 meters katamaran för ankars, byggd i samma material vi kommer att använda. Hon träffades av en 450 kg tung Jetski i c.a 30 knops fart, rätt in i sidan. Lyckligtvis för föraren och dess passagerare lyckades man kasta sig av fordonet bara ett par meter innan "impact". Vattenscootern var ingen vacker syn men katamaranen klarade sig med en repa och efter att man stuvat allt bohag som trillar ur alla lådor, hyllor och skåp så fortsatte man resan för att vid ett senare tillfälle reparera den lilla skada man fått.
STYRKA ÄR SÄKERHET
Sedan ett tjugotal år tillbaka har vår designer ritat dessa typer av katamaraner. Praktiskt taget alla i end grain balsa och ATL/West komposit som skrov material. C:a 450 katamaraner har byggts och många seglar i de värsta vatten tänkbara förhållanden, de södra oceanerna och ännu har man inte haft några som helst strukturella skador. Man har dock råkat ut för två kapsejsningar med två mindre katamaraner som felhanterats under ett race. Alltså hittills 100% säkerhet då det gäller crusing vilket är ett fantastiskt betyg med tanke på att de nästan alltid ligger på jorden-runtseglingar eller annan typ av långsegling. Naturligvis är de alla praktiskt taget osänkbara. Förutom vattentäta kollisionsskott har skroven förstäkts med dubbel botten för tilläggning modell strandning liksom ett sextiotal olika positioner med extra flytkraft inbyggt.
Tilläggning vid gästhamnar och marina anläggningar har varit ett problem man gärna tar upp inom skeptikernas led. Det går inte att sticka under stol med att det under stundom kan finnas mindre lämpliga situationer. Detta är dock en företeelse som bekymrar mera enskrovsentusiasten en de som verkligen äger en katamaran. När det gäller våra båtar så har de ett djupgående som motsvarar en lastad roddbåt. En 50 fots katamaran har fullt lastad ett djupgående på 450 milimenter. Detta för med sig att hamnar och andra platser som badstrander, grunda vikar och områden som inte va tänkt för sjöfart kan användas.
Igår gjorde undertecknad en liten intervju med en finsk seglare vid östra hamnen i Mariehamn, Åland. Han menade att det enda problem han hade med sin katamaran var att lättheten i skrovet gjorde henne vindkänslig och man måste vara på sin vakt vid tilläggning. I övrigt hade han under sju års segling med sin 11 meters katamaran aldrig upplevt tilläggningssvårigheter p.g.a. båttypen. Ute till havs är hon en vinthund och ännu idag har han aldrig blivit omseglad (om han inte själv så önskat) av en enskrovsbåt, bara racingtrimaraner och liknande har passerat honom.
FART ÄR OCKSÅ SÄKERHET
Detta leder oss in på fart - Som vi alla vet är står farten helt i relation till interagerande hydrodynamiska krafter som i sin tur är ytterst viktrelaterad. Dessa katamaraner är ohyggligt snabba. De sätter helt nya normer för cruising, speciellt då det gäller tidsaspekter. Många ägare till Lagoon, Privilege, FP och flera andra hävdar att man seglar otroligt fort långa sträckor. De är vid krafttiga vindar snabbare än dess enskrovsbröder, men vid en normal sommarbris ligger de ganska stilla i vattnet och förvandlas gärna till en statisk sommarstuga på sjön. Till skillnad från de båtar vi pratar om, och speciellt de större 14-15 metersbåtarna kan med lätthet komma upp i c:a 10 knops fart vi 3-4 m/s, sedan ökar det snabbt. En crusingbesättning i södra Stilla Havet berätar om dygnsetapper på nära 400 sjömil. Man räknar 20+ knop vid en gynnsam, men inte speciellt hård vind. I våra katamaraner kan du även segla praktiskt taget lika högt i vind som en enskrovsbåt, då samtliga använder sig av s.k. daggerboards. Trots den höga hastigheten kan du fortfarande segla i full komfort. Du kan sitta bekvämt och umgås, och till skillnad från enskrovare, se vattnet, även om du kanske diskar efter maten. Min finske vän berättade förresten att hans son byggt korthus på salongsbordet under gången från Helsinki till Åland. Det lär finnas bildbevis.
Dessa höga farter ger långseglaren en möjlighet att segla runt eller ifrån dåligt väder, medan enskrovskollegan ofta måste ta skiten. Detta är ett faktum som man kanske inte tänker på, men kan vara bra att känna till, speciellt nu när det ser ut som fler och fler oväderscentrum börjar bildas över oceanerna. Om oturen är framme och du ändå hamnar i ett riktigt oväder, kan det vara skönt att känna till att enligt ett forskningsarbete vid Univesity of Southampton så är katamaranens skrov den mest lämpliga skrovformen att möta en våldsam storm, de övriga säkerhetsaspekterna är då inte medräknade.
Jag talade vid ett tillfälle med ett halvt dussin base managers vid stora uthyrningsföretag i Kroatien 100%, alltså samtliga skulle välja en katamaran för en säker familjesegling jorden runt. Storleken menade man hade ingen större betydelse.
Om detta inte intresserar dig för produkten så är du kanske en seglare som av tradition hellre föredrar ett enkelt skrov. Så var Cutty Sark, Endevour och Santa Maria byggda. Det finns folk som fortfarande navigerar efter stjärnor och dammar av gamla mässingsextanter, och är de som lärde Cook, Columbus och Vasco da Gama att segla. Du kommer även i framtiden att få acceptera att en av våra cruisinkatamaraner har seglat från Kanarieöarna till Västindien och är tillbaka på Kanarieöarna på samma tid som du seglat den enkla resan. Så stor är skillnaden och den verkliga skillnaden, jag menar komfort, bekvämlighet och som jag tycker, livskvalitet är mycket större.
Katamaranseglandet fortsätter att växa lavinartat över hela världen. Det är ingen fråga om när de även kommer hit på allvar, utan snarare när?
Nästa bloginlägg kommer att avhandla motorbåten. Då kommer kanske siffrorna att vara ännu mera katastrofala, tyvärr sett ur enskrovsskepparens synvinkel.
ron
Den katamarantyp vi med all sannolikhet kommer att tillverka i samband med ett Europeiskt kvalitetsvarv kommer att ha prestanda som i jämförelse kommer att likna skillnaden och övergången från propeller till jet inom trafikflyget, om inte ännu större.
BYGGET
Båtarna kommer samtliga att tillverkas i kompositmaterial med balsa end grain som distansmaterial och hela eller stora delar av inredningen i honeycombe distans och red cedar ädelträfaner. Vi räknar att en t.ex. Lagoon 500 har en vikt runt 17 000 kg medan vår 50 fotare kommer att vara c:a 10 ton lättare. Det är en hel del in en bransch där man räknar varje kilo och hekto.
Styrkan är fullständigt enastående och slår naturligtvis även här ut det mesta. Nyligen låg en 11.5 meters katamaran för ankars, byggd i samma material vi kommer att använda. Hon träffades av en 450 kg tung Jetski i c.a 30 knops fart, rätt in i sidan. Lyckligtvis för föraren och dess passagerare lyckades man kasta sig av fordonet bara ett par meter innan "impact". Vattenscootern var ingen vacker syn men katamaranen klarade sig med en repa och efter att man stuvat allt bohag som trillar ur alla lådor, hyllor och skåp så fortsatte man resan för att vid ett senare tillfälle reparera den lilla skada man fått.
STYRKA ÄR SÄKERHET
Sedan ett tjugotal år tillbaka har vår designer ritat dessa typer av katamaraner. Praktiskt taget alla i end grain balsa och ATL/West komposit som skrov material. C:a 450 katamaraner har byggts och många seglar i de värsta vatten tänkbara förhållanden, de södra oceanerna och ännu har man inte haft några som helst strukturella skador. Man har dock råkat ut för två kapsejsningar med två mindre katamaraner som felhanterats under ett race. Alltså hittills 100% säkerhet då det gäller crusing vilket är ett fantastiskt betyg med tanke på att de nästan alltid ligger på jorden-runtseglingar eller annan typ av långsegling. Naturligvis är de alla praktiskt taget osänkbara. Förutom vattentäta kollisionsskott har skroven förstäkts med dubbel botten för tilläggning modell strandning liksom ett sextiotal olika positioner med extra flytkraft inbyggt.
Tilläggning vid gästhamnar och marina anläggningar har varit ett problem man gärna tar upp inom skeptikernas led. Det går inte att sticka under stol med att det under stundom kan finnas mindre lämpliga situationer. Detta är dock en företeelse som bekymrar mera enskrovsentusiasten en de som verkligen äger en katamaran. När det gäller våra båtar så har de ett djupgående som motsvarar en lastad roddbåt. En 50 fots katamaran har fullt lastad ett djupgående på 450 milimenter. Detta för med sig att hamnar och andra platser som badstrander, grunda vikar och områden som inte va tänkt för sjöfart kan användas.
Igår gjorde undertecknad en liten intervju med en finsk seglare vid östra hamnen i Mariehamn, Åland. Han menade att det enda problem han hade med sin katamaran var att lättheten i skrovet gjorde henne vindkänslig och man måste vara på sin vakt vid tilläggning. I övrigt hade han under sju års segling med sin 11 meters katamaran aldrig upplevt tilläggningssvårigheter p.g.a. båttypen. Ute till havs är hon en vinthund och ännu idag har han aldrig blivit omseglad (om han inte själv så önskat) av en enskrovsbåt, bara racingtrimaraner och liknande har passerat honom.
FART ÄR OCKSÅ SÄKERHET
Detta leder oss in på fart - Som vi alla vet är står farten helt i relation till interagerande hydrodynamiska krafter som i sin tur är ytterst viktrelaterad. Dessa katamaraner är ohyggligt snabba. De sätter helt nya normer för cruising, speciellt då det gäller tidsaspekter. Många ägare till Lagoon, Privilege, FP och flera andra hävdar att man seglar otroligt fort långa sträckor. De är vid krafttiga vindar snabbare än dess enskrovsbröder, men vid en normal sommarbris ligger de ganska stilla i vattnet och förvandlas gärna till en statisk sommarstuga på sjön. Till skillnad från de båtar vi pratar om, och speciellt de större 14-15 metersbåtarna kan med lätthet komma upp i c:a 10 knops fart vi 3-4 m/s, sedan ökar det snabbt. En crusingbesättning i södra Stilla Havet berätar om dygnsetapper på nära 400 sjömil. Man räknar 20+ knop vid en gynnsam, men inte speciellt hård vind. I våra katamaraner kan du även segla praktiskt taget lika högt i vind som en enskrovsbåt, då samtliga använder sig av s.k. daggerboards. Trots den höga hastigheten kan du fortfarande segla i full komfort. Du kan sitta bekvämt och umgås, och till skillnad från enskrovare, se vattnet, även om du kanske diskar efter maten. Min finske vän berättade förresten att hans son byggt korthus på salongsbordet under gången från Helsinki till Åland. Det lär finnas bildbevis.
Dessa höga farter ger långseglaren en möjlighet att segla runt eller ifrån dåligt väder, medan enskrovskollegan ofta måste ta skiten. Detta är ett faktum som man kanske inte tänker på, men kan vara bra att känna till, speciellt nu när det ser ut som fler och fler oväderscentrum börjar bildas över oceanerna. Om oturen är framme och du ändå hamnar i ett riktigt oväder, kan det vara skönt att känna till att enligt ett forskningsarbete vid Univesity of Southampton så är katamaranens skrov den mest lämpliga skrovformen att möta en våldsam storm, de övriga säkerhetsaspekterna är då inte medräknade.
Jag talade vid ett tillfälle med ett halvt dussin base managers vid stora uthyrningsföretag i Kroatien 100%, alltså samtliga skulle välja en katamaran för en säker familjesegling jorden runt. Storleken menade man hade ingen större betydelse.
Om detta inte intresserar dig för produkten så är du kanske en seglare som av tradition hellre föredrar ett enkelt skrov. Så var Cutty Sark, Endevour och Santa Maria byggda. Det finns folk som fortfarande navigerar efter stjärnor och dammar av gamla mässingsextanter, och är de som lärde Cook, Columbus och Vasco da Gama att segla. Du kommer även i framtiden att få acceptera att en av våra cruisinkatamaraner har seglat från Kanarieöarna till Västindien och är tillbaka på Kanarieöarna på samma tid som du seglat den enkla resan. Så stor är skillnaden och den verkliga skillnaden, jag menar komfort, bekvämlighet och som jag tycker, livskvalitet är mycket större.
Katamaranseglandet fortsätter att växa lavinartat över hela världen. Det är ingen fråga om när de även kommer hit på allvar, utan snarare när?
Nästa bloginlägg kommer att avhandla motorbåten. Då kommer kanske siffrorna att vara ännu mera katastrofala, tyvärr sett ur enskrovsskepparens synvinkel.
ron
fredag 1 juli 2011
Välkommen till ScandiMarine Ltd. och nya blogsidan
Vi på ScandiMarine Ltd kommer i fortsättningen att fokusera och vinkla försäljningen och båtförmedlingen åt katamaranhållet. Vi har även ett par intressanta byggprojekt på gång. Vi kommer att hålla dig informerad om framskridandet.
I väntan på att alla bitar faller på plats så kommer vi att skriva lite generell information om katamaraner, både motor- och segelvarianter. Lite promotion, tips, ideer och annat.
I väntan på att alla bitar faller på plats så kommer vi att skriva lite generell information om katamaraner, både motor- och segelvarianter. Lite promotion, tips, ideer och annat.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)